Op het Witte Doek: LGBT+
Op het Witte Doek: LGBT+

Op het Witte Doek: LGBT+

Dinsdag 4 juni 2019 | 19:45 – 21:30 uur |Instituto Cervantes Utrecht |Domplein 3, 3512 Utrecht (stad) |

Moet een homoseksueel personage ook gespeeld worden door een homoseksuele acteur? Welke stereotypen zien we nog op het witte doek?

De media spelen een grote rol in hoe we de wereld om ons heen beleven. Zij kiezen welk verhaal er verteld wordt en vanuit welk perspectief, en zij bepalen ook wat er blijft liggen. Kortom: ze hebben een belangrijke invloed op hoe we maatschappelijke onderwerpen als homoseksualiteit benaderen, maar nog te vaak laten de media enorme steken vallen bij de representatie van homoseksualiteit. Het beeld van homoseksualiteit in de media is vaak ontoereikend en clichématig. Hoe is dit in de loop van de mediageschiedenis zichtbaar en hoe kunnen we dit veranderen? En hoe zou homoseksualiteit wél weergegeven moeten worden?

Hierover gaan we in gesprek met Ad van Dam en Edwin Goldman. Ad van Dam is fondsenwerver voor culturele en educatieve projecten. Hij heeft onder meer gewerkt aan het project ‘Roze in Beeld’. Dit project zet zich in voor de zichtbaarheid van LGBTQ+ in de media en bestrijdt stereotypen en vooroordelen. Edwin Goldman is producent en oprichter van het filmproductiebedrijf Goldman Film. Goldman Film wil een realistischer en genuanceerder beeld neerzetten van de LHBT+ gemeenschap.

Deze lezing is een samenwerking tussen SIB-Utrecht en U.H.S.V. Anteros. De lezing is gratis en openbaar toegankelijk! Na de lezing is er een borrel in Café Hemingway!