Mensenrechten in Nederland – met Dagmar Oudshoorn
Mensenrechten in Nederland – met Dagmar Oudshoorn

Mensenrechten in Nederland – met Dagmar Oudshoorn

Dinsdag 1 september | 20:00 – 21:30 | Facebook en YouTube |

We weten allemaal dat in andere regio’s van de wereld, zoals in China, het Midden-Oosten of Rusland vaak genoeg mensenrechten worden geschonden. Als inwoners van Nederland en studenten krijgen we daarmee snel het perspectief van een verontwaardigde toeschouwer die al hoofdschuddend en soms belerend kijkt naar hoe andere landen tekortschieten. Maar is dit wel terecht, en hoe zit het eigenlijk met mensenrechten in ons eigen land? Hoewel we een welvarend, ontwikkeld land zijn met een redelijk goed functionerende rechtsstaat, willen we onze ogen niet sluiten of zelfs openen voor de misstanden die hier ook zijn, omdat hoe relatief weinig ook, deze er ook toe doen. Zo gaan we niet altijd fatsoenlijk om met migranten. De politie maakt soms gebruik van buitensporig geweld en discrimineert hier ook (denk aan etnisch profileren). Onze privacy wordt iedere dag geschonden in de naam van veiligheid tegen terrorisme of het coronavirus. Ook onze verkrachtingswetgeving biedt helaas nog niet genoeg bescherming aan slachtoffers.

Over deze misstanden én wat er aan gedaan kan worden gaan we in gesprek met Dagmar Oudshoorn, sinds 1 januari 2020 de nieuwe directeur van Amnesty International Nederland. Wij zullen bespreken wat de staat van mensenrechten in Nederland is, specifiek ook door de coronacrisis. Wat doet Amnesty aan misstanden, en hoe kunnen studenten helpen?

Dit programma wordt gelivestreamd op onze Facebook-pagina en ons YouTube-kanaal en is toegankelijk voor iedereen. Er zal mogelijkheid zijn om via de chat vragen te stellen aan Dagmar Oudshoorn! Check op 1 september om 20:00 de volgende kanalen:
https://www.facebook.com/utrechtsib/
https://www.youtube.com/user/SIBUtrecht/