Energiekosten besparen?
Energiekosten besparen?

Energiekosten besparen?


Het besparen op energiekosten in een studentenhuis

Voor huiseigenaren zijn er voldoende mogelijkheden om te kunnen besparen op de energiekosten. Hierbij kunt u denken aan het isoleren van de muren, daken, vloeren en het dubbel glas voor de ramen. Wanneer studenten echter een studentenhuis betrekken en daarbij zelf de energiekosten moeten betalen, zal er zo veel mogelijk aan gedaan worden om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Er zijn mogelijkheden genoeg die gebruikt kunnen worden om de energiekosten naar beneden te brengen.

Bespaartips voor studenten

Betaal je gezamenlijk de energierekening en is deze altijd aan de hoge kant? Onderstaand worden er een aantal tips besproken om de energierekening wat te verzachten.

Grootste bespaartip

Woon je op jezelf? Gebruik een energievergelijker om erachter te komen of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent. Regelt de huisbaas dat soort zaken? Geef dan aan dat overstappen van energieleverancier tot €400,- per jaar goedkoper kan uitvallen.

Uitschakelen

Omdat veel apparaten tegenwoordig op stand-by staan, terwijl ze niet gebruikt worden, is het beter deze apparaten uit te schakelen. Door de stand-by apparaten steeds weer allemaal uit te schakelen, is een besparing van €40,- per jaar goed haalbaar.

Wassen

Indien de studenten allemaal zelf hun was doen en daarop willen besparen, is het verstandig te wassen op een lagere temperatuur. Hiermee is een besparing te halen van ongeveer €10,- per jaar. 

Het drogen van de was
Ondanks dat er misschien in het studentenhuis een droger aanwezig is, is het verstandiger om het wasgoed buiten te drogen. Daarvoor moet dan wel natuurlijk de mogelijkheid aanwezig zijn. Gezien er in een studentenhuis meestal geen nieuwe A+++ droger aanwezig is, bestaat er een grote kans dat de droger een heuse energieslurper is. Zoveel mogelijk buiten de was drogen kan daarom al een besparing opleveren van €150,-.

Afwassen van de borden
Wanneer er borden en dergelijke afgewassen moeten worden, is het goed om daarvoor een afwasteiltje te gebruiken. Je zal daardoor minder water verbruiken. Dat kan een voordeel opleveren van zo’n €45,- per jaar.

Douchen

Wanneer je van douchen houdt, is het toch verstandig niet te lang onder de douche te blijven staan. Probeer een efficiënte douchekop te gebruiken. Je bespaart hiermee water maar ook energie. Bij ongeveer vier personen kan dat een besparing opleveren van € 90,- aan energie en € 140,- aan water per jaar. Het is dus echt de moeite waard om dat in de gaten te houden.