Stage Nederlandse Ambassade in Litouwen
Stage Nederlandse Ambassade in Litouwen

Stage Nederlandse Ambassade in Litouwen

De Nederlandse Ambassade in Litouwen is op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) met een brede interesse in onderwerpen die voorbij komen op een diplomatieke missie. De beoogde stageperiode is zes maanden vanaf maandag 2 maart en voor 40 uur per week.

Stageomschrijving

De ambassade in Vilnius kent een open en platte organisatie. Ondanks de beperkte bezetting is het takenpakket van de ambassade veelzijdig en breed. Naast Europese thema’s staan veiligheidsbeleid, publieksdiplomatie en economische diplomatie hoog op de agenda. Als stagiair(e) draag je bij aan het behalen van resultaten op deze gebieden door medewerkers in hun werkzaamheden te ondersteunen, maar ook door zelfstandig activiteiten te ondernemen. Een stageplek op de ambassade wordt dan ook gekenmerkt door de verscheidenheid aan taken die je verricht. Om een aantal voorbeelden te noemen:

 • Het zichtbaar maken van Nederlandse activiteiten in Litouwen; o.a. door het het ontwikkelen van communicatiemateriaal en het bijhouden van socialemediakanalen.  
 • Onderhouden van een relevant netwerk (o.a. bijwonen van bijeenkomsten en verslaglegging daarvan) en het beheren van de contactendatabase;
 • Meedenken en –schrijven aan conceptrapportages over relevante ontwikkelingen in Litouwen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag;
 • Organiseren van publieksdiplomatieke bijeenkomsten en andere evenementen ter ondersteuning van de prioriteiten;
 • Ondersteunen van inkomende bezoeken, soms ook door zelf voorlichting te geven aan Nederlandse groepen die de ambassade bezoeken;
 • Beantwoorden van publieksvragen.

Profiel

De Nederlandse Ambassade in Vilnius zoekt een gemotiveerde, internationaal georiënteerde student. Sleutelwoorden zijn een flexibele samenwerking en pro-activiteit. Van de stagiair(e) wordt tevens een grote mate van zelfstandigheid en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid verwacht. De kandidaat dient te beschikken over de volgende kennis en vaardigheden:

 • representativiteit, enthousiasme, resultaatgerichtheid en een ondernemende instelling;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Affiniteit met communicatie-gerelateerde vaardigheden strekt tot de aanbeveling.
 • Kennis van standaard officeprogramma’s en sociale media, evt. grafische programma’s;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;
 • Kennis van talen & culturen in de regio (bv. Russisch, Oost-Europa) is een pré.

Daarnaast dient de kandidaat te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Beschikkend over de Nederlandse nationaliteit;
 • Ingeschreven staan bij een erkende Nederlandse onderwijsinstelling gedurende de hele stageperiode.

Wat bieden wij?

De ambassade biedt een leerzame en stimulerende werkomgeving met enthousiaste, betrokken collega’s en zeer afwisselende werkzaamheden. Litouwen is een land met een fascinerende geschiedenis waar geopolitiek nooit ver weg is. Niet voor niets stuurt Nederland troepen naar Litouwen in NAVO-kader (eFP). De politieke en veiligheids-gerelateerde ontwikkelingen in de regio staan dan ook centraal in de werkzaamheden van deze post. Tegelijkertijd heeft Litouwen twee grenzen die tevens EU-buitengrenzen zijn. Het zal dan ook niet verbazen dat de nadruk van het ambassadewerk op Europese dossiers en defensie- & veiligheidsbeleid ligt.

De ambassade kent een open werksfeer met ruimte voor eigen initiatieven. Wij bieden je een stageplek waar je niet alleen een kijkje in de diplomatieke keuken krijgt, maar als volwaardig lid meedraait in ons team.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan tot uiterlijk zondag 20 oktober een Engelstalige motivatiebrief met je CV (in het Engels of Nederlands) en eventuele referenties naar VIL@minbuza.nl

Geschikte kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een Skypegesprek in de week van 28  oktober.

Voor nadere vragen kun je terecht bij de plaatsvervangend Ambassadeur Peter Zwart, pgj.zwart@minbuza.nl