De universiteit in nood? Een toekomst vol onduidelijkheid
De universiteit in nood? Een toekomst vol onduidelijkheid

De universiteit in nood? Een toekomst vol onduidelijkheid

Dinsdag 26 maart 2019 | 19:45 – 21:30 uur |
Instituto Cervantes Utrecht |Domplein 3, 3512 Utrecht (stad) |

Universiteiten veranderen. Dat is al jaren aan de gang, maar de laatste paar jaar wordt het een steeds feller bediscussieerd onderwerp, wat goed geïllustreerd kan worden door de opkomst van het landelijke fenomeen WO in Actie. Deze beweging legt de focus op de druk die op studenten en docenten staat en laat zien dat het huidige systeem waarschijnlijk niet meer houdbaar is.
Als we nadenken over de universiteit van de toekomst, zijn er genoeg vragen te stellen. Wie bepaalt er bijvoorbeeld wat er onderzocht wordt? Is het kennis om de kennis of bepaalt de economie de toekomst? Of, met andere woorden, draait alles om output en kwantiteit of moet kwaliteit het hoogst in het vaandel staan? Ook de rol van internationalisering is vaak onderwerp van discussie, aangezien er steeds weer de vraag komt of alles in het Engels zou moeten of niet. Wat de antwoorden ook zijn, de recente protesten dringen aan tot actie.
Maar hoe ziet de ideale universiteit er eigenlijk uit? Welke veranderingen hebben er al plaatsgevonden in het academische wezen? En welke andere veranderingen zijn onvermijdelijk?
We zullen deze vragen bespreken met Peter Knegtmans (gast onderzoeker aan de UvA en gespecialiseerd in de universiteitsgeschiedenis) en Patricia Faasse (senior onderzoeker aan het Rathenau Instituut en betrokken bij het onderzoek naar de toekomst van de universiteit).

Dit programma is openbaar toegankelijk. Na de lezing is er een borrel in Café Hemingway!

Geïnteresseerd in lezingen? Bekijk hier ons volledige lezingenprogramma!