Dinsdag 5 februari 2019 | 19:45 – 21:30 uur |
Instituto Cervantes Utrecht |Domplein 3, 3512 Utrecht (stad) |
Bedrijven zijn vandaag de dag belangrijke politieke actoren. Unilever en Shell praten via de dividendbelasting mee over de Nederlandse staatsbegroting, Facebook wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de verkiezing van de Amerikaanse president Trump en Google werkt mee aan Chinese censuur. Ondanks dat deze bedrijven nooit ergens door een meerderheid zijn verkozen mogen ze meepraten over beslissingen die nationaal of internationaal effect hebben. In hoeverre is politieke besluitvorming dan nog democratisch te noemen en in hoeverre corrupt? En zorgt de nabijheid van bedrijven in de politiek voor belangenconflicten, op het moment dat politici al te nauwe banden krijgen met de bedrijfstop?
Anderzijds is er de vraag of het wel te vermijden is. Is het wel wenselijk om bedrijven als Google, Facebook en Amazon buiten besluitvorming te houden nu deze zo groot zijn en zo veel invloed hebben? Klimaatafspraken zijn bijvoorbeeld in effect beperkt als bedrijven er niet aan gebonden zijn en de Panamapapers tonen aan dat nationale regelgeving internationale bedrijven nauwelijks beperken. Daarnaast hoeft de samenwerking tussen bedrijven en politiek niet per definitie richting corruptie te gaan, zoals Airbnb dat samen met de Amsterdamse overheid samenwerkt om huurregelgeving te handhaven.
Hierover en meer gaan wij in gesprek met Rutger Claassens, Universitair hoofddocent Ethiek en Politieke filosofie aan de Universiteit Utrecht.
Dit programma is openbaar toegankelijk. Na de lezing is er een borrel in Café Hemingway!
Geïnteresseerd in lezingen? Bekijk hier ons volledige lezingenprogramma!