GenTech: een geremde voorsprong?
GenTech: een geremde voorsprong?

GenTech: een geremde voorsprong?

Dinsdag 18 juni 2019 | 19:45 – 21:30 uur |Instituto Cervantes Utrecht |Domplein 3, 3512 Utrecht (stad) |

Het voorkomt hongersnood in Bangladesh, het zit in ons dierenvoer en in meer dan 90% van al het soja en maïs in de VS. Genetische modificatie van voedsel is een realiteit, met veilige technieken en strikte controles. 

Toch wil de op twee na grootste voedselexporteur en wereldwijde koploper in de agrotechnologie er niet aan. Waar komt deze weerstand vandaan? Hoewel er mogelijk ecologische risico’s aan het gebruik van Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGO’s) kleven, lijkt de meeste weerstand in Nederland voort te komen uit een angst voor het onbekende. Voedsel is iets natuurlijks en iets dat dichtbij komt, terwijl het voor leken lastig kan zijn om te doorgronden wat genetische modificaties precies inhouden. Maar is het niet zonde als er geen gebruik wordt gemaakt van deze veilige technieken? Zeker in het licht van het wereldvoedselvraagstuk zouden deze innovaties moeten worden omarmd. GGO’s kunnen namelijk niet alleen gewassen beschermen tegen ziekten en onkruidbestrijders, maar ook helpen bij het aanpassen aan een veranderend klimaat en regelmatige overstromingen. Maar gaat het volk akkoord met ‘onnatuurlijk’ voedsel in de schappen? 

Hierover gaan we in gesprek met verschillende experts, waaronder dr. Richard Visser. Hij is plantbioloog en hoofd van het Laboratorium voor Plantenveredeling van de Universiteit Wageningen.

Deze lezing is gratis en openbaar toegankelijk! Na de lezing is er een borrel bij Café Hemingway!