Jij en je reisverzekering in politiek onstabiele gebieden
Een reisverzekering is onmisbaar wanneer je als student op reis gaat naar het buitenland. Je kunt onverwachts met diefstal van je bagage te maken krijgen of ernstig ziek worden. Deze kosten kun je afdekken met een goede reisverzekering. Hoe zit het eigenlijk met reizen in politiek onstabiele gebieden? Valt dit automatisch onder de dekking van je reisverzekering of zijn er zaken waarmee je rekening moet houden? Vergelijkenvanreisverzekeringen.n zocht het uit.
 
Geldt een reisverzekering bij een negatief reisadvies? 
Een reisverzekering biedt over het algemeen alleen dekking onder gewone omstandigheden. Wanneer een land niet langer veilig is, wordt er een negatief reisadvies afgegeven. Dit reisadvies wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld gewelddadige conflicten, criminaliteit, politieke spanningen, natuurgeweld of rellen in een bepaald land. Het reisadvies van het ministerie is echter niet bindend. Reisverzekeraars bepalen zelf hoever ze daarin meegaan en ook jij als reiziger hebt een eigen verantwoordelijkheid. 
 
Stel dat je afreist naar een land waarvoor een negatief reisadvies is afgegeven, dan legt een reisverzekeraar de verantwoordelijkheid altijd bij jou. Dit is namelijk vastgelegd door het Verbond van Verzekeraars. 
 
Zijn er landen uitgesloten van de dekking van een reisverzekering? 
Landen zijn niet automatisch uitgesloten van de dekking van je reisverzekering. Heb je een reisverzekering afgesloten met Europadekking? Dan vallen niet alleen alle Europese landen onder deze dekking, maar ook Rusland, Turkije en alle landen rond de Middellandse Zee. Bij je keuze voor werelddekking zijn er geen beperkingen. Molest is vrijwel op elke reisverzekering uitgesloten van de dekking. Dit is schade die ontstaat door rellen of terrorisme. 
 
Wordt repatriëring bij onrust vergoed? 
Reis je af naar een land waarvoor een waarschuwing is afgegeven? Dan kun je er van uitgaan dat normale reisschade gewoon wordt vergoed door je reisverzekeraar. Stel dat je onderuit gaat en je breekt je arm of je verliest bagage onderweg, dan wordt er veelal tot uitkering overgegaan. Uiteraard is dit afhankelijk van de soort dekking die je hebt gekozen. Is er schade ontstaan door een onveilige situatie in een land waarvoor een waarschuwing was afgegeven? Het vroegtijdig afbreken van je reis en repatriëring worden niet vergoed. Je kunt hierin ook geen beroep doen op je annuleringsverzekering. 
 
Stichting Calamiteitenfonds Reizen
Breken er calamiteiten uit terwijl je al in het land aanwezig bent? Bijna elke reisorganisatie in Nederland is aangesloten bij Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Als je extra kosten moet maken vanwege een onverwachte situatie, dan worden deze vergoed. Dit geldt ook voor de niet genoten vakantiedagen. Soms wordt er door de stichting ook een dekkingsbeperking ingesteld. Vanaf 30 dagen voor vertrek naar het buitenland kun je je reis kosteloos annuleren. 
 
Twijfel je over iets? Informeer gerust bij je reisverzekeraar wat in jouw situatie verstandig is om te doen.