Op Zoek Naar De Gewone Nederlander

Lezing
Datum: 19-12-2017 19:30 - 21:30

Locatie: Instituto Cervantes  |  Plaats: Utrecht, Netherlands

Dit programma is openbaar en gratis toegankelijk!
 
Het kersverse kabinet is er vooral een voor de “gewone, normale Nederlander”, aldus Mark Rutte. Hierin staat hij niet alleen. De "gewone man" lijkt aan een Haagse herwaardering onderhevig: van links tot rechts, van conservatief tot progressief, iedereen dingt mee om de gunst van deze figuur. Vanuit het idee van ontkoppeling tussen bestuurlijke elites en het gewone 'volk' beroepen legers aan politici zich op een maatschappelijke norm en zodoende staat jan met de pet in het midden van de politieke belangstelling.
 
Bestaat de "gewone, normale Nederlander" eigenlijk wel, of hebben we te maken met een sterk staaltje politieke framing? Hoe is het beeld van de "gewone man" tot stand gekomen? Hoe werkt de politieke dynamiek van normering eigenlijk?
 
Jos Palm (1956) is historicus, radiomaker, journalist en schrijver van het boek De Gewone Man: Een Kleine Mensheidgeschiedenis, over gewone, kleine mensen en hun problemen, verlangens en onvrede
 
Koen Damhuis (1987) is socioloog aan het Europees Universitair Instituut in Florence en schreef het boek Wegen naar Wilders waarin hij aan de hand van tientallen interviews een beeld schetst van eenveranderend electoraat.

 

Adres
Domplein 3
3512 JC Utrecht, Netherlands

 

Kaart


 

Powered by iCagenda