Psychiatrie In De Rechtszaal

Lezing
Datum: 7-11-2017 19:30 - 21:30

Locatie: Instituto Cervantes  |  Plaats: Utrecht, Netherlands

Dit programma is gratis en openbaar toegankelijk!

Psychische problemen in Nederland worden vaak omgeven met taboe. Programma’s als “Levenslang Met Dwang” en “Anita wordt Opgenomen” proberen dit taboe weg te nemen, maar uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders in zijn of haar leven te maken krijgt met psychische problemen. Hoewel er steeds meer discussie ontstaat, blijft er nog een sterk deel onderbelicht: het deel van de mensen met psychische problemen dat met justitie in aanmerking komt.

Deze groep mensen kan vaak worden opgedeeld in een deel dat al dan niet gedwongen wordt opgenomen in een instelling en een deel dat wordt verdacht van een strafrechtelijk feit. In beide gevallen ontvangt de persoon in kwestie rechtsbijstand van een advocaat, die toeziet op de verdediging en het rechtelijke verloop van de zaak.

Maar hoe verloopt een zaak bij iemand waarvan gezegd wordt dat hij of zij een gevaar is voor zichzelf of voor de omgeving en dat hij of zij beter (tijdelijk) in een instelling kan worden opgenomen? Hoe werkt het systeem en welke rol speelt de advocaat hierin?

Daarnaast is er de afgelopen tijd veel stof opgewaaid over het rechtssysteem in Nederland rondom het opleggen van tbs bij verdachten van strafdelicten. Wat zijn de beweegredenen van een advocaat bij de advisering van zijn of haar cliënt bij een zaak waar de cliënt wordt verdacht van een strafbaar delict? En hoe kijkt een advocaat naar het rechtssysteem in Nederland, functioneert het systeem naar behoren of is het systeem feilbaar?

Over al deze vragen en meer gaan we het deze avond hebben met Meester Lydia Plantenga. Mevrouw Plantenga is advocate in Utrecht en adviseert en ondersteunt mensen bij zaken over gedwongen opnames in een psychiatrische kliniek en verdachten bij strafzaken, waarbij de officier van justitie tbs zou kunnen eisen. 

 

Adres
Domplein 3
3512 JC Utrecht, Netherlands

 

Kaart


 

Powered by iCagenda