Verzorgingsstaat Europa?

Lezing
Datum: 16-01-2018 19:45 - 21:30

Locatie: Instituto Cervantes  |  Plaats: Utrecht, Netherlands

‘Je kunt niet verliefd worden op een gemeenschappelijke markt’, zei Jaques Delors in zijn rol als voorzitter van de Europese Commissie in 1989. Europese samenwerking stond in de afgelopen decennia in het teken van het scheppen van een gemeenschappelijke markt voor goederen en diensten, maar is dit voldoende om burgers warm te maken voor Europese samenwerking? Brexit en de opkomst van anti-EU-partijen in veel landen lijken op het tegendeel te duiden. 

Een mogelijk antwoord op de afnemende populariteit van de EU is het streven naar een sociaal Europa. In de afgelopen decennia is in veel landen de verzorgingsstaat versoberd onder het motto ‘There Is No Alternative’. Maar is er werkelijk geen alternatief voor de nationale verzorgingsstaat? Tijdens de jaaropeningslezing van SIB-Utrecht zal oud-politicus en econoom Frank Vandenbroucke zijn visie op een sociale EU geven. 

Prof. dr. Frank Vandenbroucke is Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder vervulde hij verschillende politieke functies in België, waaronder partijvoorzitter van de Socialistische Partij en vicepremier van Vlaanderen.

 

Adres
Domplein 3
3512 JC Utrecht, Netherlands

 

Kaart


 

Powered by iCagenda