Japans ware gezicht: van kawaii tot karoshi

Lezing
Datum: 31-10-2017 19:30 - 21:30

Plaats: Utrecht, Netherlands

Deze avond is gratis en openbaar toegankelijk!

Japan is een land van contrasten waar de populaire en traditionele cultuur door elkaar heen lopen. Veel mensen in de Westerse wereld zijn bekend met de ‘kawaii’-cultuur van Japan met schattigheidssymbolen zoals Hello Kitty en Gudetama. Maar heeft de vrolijke wereld van Manga en Anime ook een keerzijde? Het bestaan van de Japanse term Karoshi wat ‘dood door overwerk’ betekent, verraadt dat er naast de schattigheidscultuur ook een harde Japanse werkcultuur bestaat. Hoe is de schattigheidscultuur eigenlijk ontstaan en waarom voelen zoveel mensen zich hiertoe aangetrokken? Wat is de relatie tussen de harde werkcultuur en de schattigheidscultuur? Japanners worden vaak als gereserveerd, beleefd en conservatief omschreven maar de uitgelezen manier om als Japanner zakenrelaties op te bouwen is om samen ongelofelijk dronken te worden. Hoe kan een land met zoveel contrasten bestaan?

Ivo Smits is hoogleraar Japanse kunst en cultuur aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in Japanse film en literatuur.

Erik van der Molen is adviseur van de Asia Practice bij Kneppelhout en Korthals advocaten. Daarnaast geeft hij colleges over zakendoen in opkomende markten aan studenten International Business & Management op de Haagse Hogeschool. Hij studeerde Japanse Talen en Culturen aan de Universiteit Leiden en is op dit moment tevens bestuurslid bij de Nederlandse-Japanse vereniging.

 

 

Adres
Domplein 3
3512 JC Utrecht, Netherlands

 

Kaart


 

Powered by iCagenda