De nieuwsfabriek

Lezing
Datum: 24-10-2017 19:30 - 21:30

Plaats: Utrecht, Netherlands

Deze avond is gratis en openbaar toegankelijk.

In de journalistiek doen keuzes ertoe. Dagelijks staan journalisten voor de uitdaging om de waarheid zo goed mogelijk op het publiek over te brengen. De keuzes die de journalist daarbij maakt, bepaalt de maatschappelijke beeldvorming. Keuzes over onderwerpen, bronnen, woorden en beelden zijn stuk voor stuk van groot belang. Regelmatig leveren journalisten zelf kritiek op keuzes die andere journalisten maken. Bijvoorbeeld Joris Luyendijk wijst in zijn boek ‘Het zijn net mensen’ op de onmogelijke taak waarvoor een correspondent in Midden-Oosten staat. Tegelijkertijd wordt de journalistiek van buiten aangevallen. President Trump omschreef verschillende media als de ‘vijand van het Amerikaanse volk’. Ook ontkende hij verschillende journalistieke feiten, zoals de grootte van het aantal toeschouwers bij zijn inauguratie.

In deze spannende tijden voor de journalistiek houdt SIB-Utrecht een avond over beeld en werkelijkheid in de journalistiek. Hoe gaat een goed journalist te werk? Hoe komt een journalistiek feit tot stand? Is objectiviteit een onhaalbaar streven? Welke valkuilen vindt een journalist op zijn of haar pad? Tijdens de avond gaan journalistieke experts op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Taco Rijssemus is oud-mediadirecteur bij KRO-NCRV. Hij werkt op dit moment bij productiebedrijf IDTV. Hij studeerde Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Cinéma et Audiovisuel aan de Sorbonne in Parijs.

Tabitha Speelman is de afgelopen drie jaar correspondent geweest in China voor onder anderen Trouw.

 

 

Adres
Domplein 3
3512 JC Utrecht, Netherlands

 

Kaart


 

Powered by iCagenda