Stage vacature DSO/GA bij ministerie van Buitenlandse Zaken

Externe vacature
Datum: 30-11-2017 00:00

Stage bij de Directie Sociale Ontwikkeling, Afdeling Gezondheid & Aids

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
3 november 2017
Sluitingsdatum
30 november 2017

De afdeling Gezondheid en Aids (DSO/GA) is op zoek naar twee stagiair(e)s voor de periode 5 maart 2018 t/m augustus 2018 (minimaal vijf, maximaal zes maanden).

De werkomgeving

DSO/GA is één van de afdelingen binnen de Directie Sociale Ontwikkeling (DSO). Andere afdelingen zijn DSO/MO (maatschappelijke organisaties) en de TFVG (Taskforce Vrouwenrechten en Gendergelijkheid).

DSO/GA is verantwoordelijk voor het thema Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten inclusief hiv/aids (SRGR). DSO/GA werkt als een scharnier tussen beleid en uitvoering; tussen ‘veld’ en ‘onderhandelingstafel’; tussen bilaterale, multilaterale en particuliere kanalen. DSO/GA fungeert als kennismakelaar op bovengenoemde thema’s, zowel naar de ambassades en permanente vertegenwoordigingen, als naar andere directies op het departement.

Bij de afdeling zijn in totaal 17 vaste medewerkers, 1 AMID trainee en meestal 2 stagiair(e)s werkzaam. De stagiair(e) zal worden begeleid door een beleidsmedewerker.

SRGR is één van de prioritaire thema’s van de Nederlandse internationale samenwerking. De basis voor dit thema is gelegd in de kamerbrief van mei 2012 over SRGR. Nederland streeft de volgende resultaten na: 1) jongeren hebben meer kennis en keuzevrijheid over hun seksualiteit en maken hier ook gebruik van; 2) meer mensen hebben toegang tot SRGR en hiv-gerelateerde producten en diensten, waaronder anticonceptie, en gebruiken die ook; 3) betere kwaliteit van publieke en private gezondheidszorg voor SRGR en hiv, inclusief veilige abortusdienstverlening; en 4) meer respect voor seksuele en reproductieve rechten.

De beleidskeuzes zijn gebaseerd op de specifieke meerwaarde van Nederland.

Stage omschrijving

De stage posities zijn beschikbaar vanaf 5 maart 2018 voor een periode van minimaal vijf, maximaal zes maanden. De stagiair(e) wordt geacht minimaal 4 dagen in de week beschikbaar te zijn. De stagiair(e) wordt betrokken bij de diverse werkzaamheden van de afdeling in de uitvoering van het beleid op het gebied van SRGR, voornamelijk in de samenwerking met NGO’s, voorbereiding van bijeenkomsten en beleidsuitvoering. Werkzaamheden zijn o.a.:

 • Voorbereidende analyses bij de ontwikkeling van informatie, communicatie en publicaties over het Nederlandse SRGR beleid;
 • Ondersteuning van Nederlandse ambassades op SRGR terrein;
 • Bijdragen aan dossiers (achtergrond, spreekpunten, speeches) voor optredens van Minister, Directeur-Generaal Internationale Samenwerking (DGIS), Directeur DSO die tevens Ambassadeur Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten en hiv/aids (ASRA) is;
 • Logistieke ondersteuning en organisatie van (internationale) bijeenkomsten en de communicatie met directies, ambassades, NGO’s en andere betrokkenen;
 • Het bijwonen van relevante bijeenkomsten en de verslaglegging daarvan;
 • Analyse van documenten van organisaties zoals UNFPA, UNICEF, UNAIDS, Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria (GFATM) en NGO-partners van BZ. Bijdrage aan het formuleren van Nederlandse standpunten in internationale onderhandelingen in Brussel, Geneve en New York.

Thema’s die specifiek in het voorjaar van 2018 een grote rol zullen spelen en waar de twee stagiair(e)s een bijdrage aan zullen leveren:

 • HIV/AIDS en AIDS2018;

In juli 2018 vindt de tweejaarlijkse International AIDS Conference (AIDS2018) plaats, dit keer in Amsterdam. Ongeveer 20.000 wetenschappers, politici, beleidsmakers, activisten en maatschappelijke organisaties zullen vijf dagen lang vooruitgang en uitdagingen in de wereldwijde HIV/AIDS respons en voorwaarden voor effectief beleid bespreken. De stagiair(e) zal betrokken zijn bij de voorbereidingen voor de conferentie vanuit Buitenlandse Zaken. Daarbij krijgen Nederlandse prioriteiten -waaronder stevige inzet op preventie, het bereiken en betrekken van risicogroepen en een effectieve respons in Oost-Europa en Centraal-Azië- speciale aandacht.

 • SRGR in humanitaire situaties en fragiele staten;

Het versterken van de aandacht voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) binnen humanitaire interventies en als onderdeel van programma’s in fragiele staten. In humanitaire crises wordt te weinig ingespeeld op de behoefte aan seksuele en reproductieve gezondheid: vaak is geen anticonceptie beschikbaar, laat staan veilige abortus. De stagiair(e) zal onder meer te maken krijgen met internationale discussies over de inhoud van de SRGR diensten in deze context, begeleiding van programma’s gericht op steviger integratie van SRGR in noodhulp en discussies over het versterken van de samenhang tussen humanitaire en ontwikkelingsprogramma’s.

 • SRGR diplomatie;

De stagiair(e) zal worden betrokken bij Nederlandse standpuntbepaling in internationale onderhandelingen, mede op basis van informatie over SRGR resultaten in partnerlanden.

Profiel van de stagiair(e)

Voor deze functie is het een vereiste dat de kandidaat ingeschreven staat als masterstudent aan een Nederlandse universiteit gedurende de gehele periode van de stage en nog niet is afgestudeerd. Daarnaast heeft de kandidaat:

 • Gedegen kennis op academisch niveau van internationale samenwerking en bij voorkeur ook van ontwikkelingssamenwerking;
 • Aantoonbare kennis van en affiniteit met SRGR incl. HIV/aids en/of volksgezondheid, vrouwenrechten en demografie;
 • Goede communicatieve vaardigheden, goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel schriftelijk als mondeling. De voertaal binnen het team is Nederlands en Engels;
 • Ervaring met het organiseren van bijeenkomsten;
 • Pro-actieve en initiatiefrijke houding;
 • Stressbestendigheid;
 • Flexibiliteit;
 • Capaciteit om zelfstandig te werken.

Wat bieden wij

Wij bieden een enerverende en actieve stageplaats, ruimte voor verbreding en verdieping in relevante thema’s, een flexibele functie waarin je eigen accenten kan leggen passend bij je interesse en alle ruimte om kennis te maken met een interessante en dynamische organisatie als het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voorwaarden en vergoedingen

De duur van de stage is bij voorkeur zes maanden, maar kan eventueel in overleg met de student worden aangepast tot minimaal vijf maanden, voor 4 of 5 dagen per week. Meer weten over voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten of solliciteren?

Voor meer informatie over de functie kan je contact opnemen met Angelique van der Made via +31-70-348 5674, maandag t/m vrijdag, 9.30 – 16.30 of mailen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Je motivatiebrief en CV dienen uiterlijk vóór 17.00 op donderdag 30 november 2017 binnen te zijn. Interviews zullen plaatsvinden in de week van 4 t/m 8 december in Den Haag. Je kunt je sollicitatie sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  o.v.v. van ‘Sollicitatie stage DSO-GA t.a.v. Angelique van der Made.

 

 

Powered by iCagenda