Lezingen
Elke dinsdagavond organiseert SIB-Utrecht een lezing met een internationaal onderwerp.
Borrels
Na de wekelijkse lezing ben je welkom op onze openbare borrel!
Reizen
We organiseren diverse reizen naar verrassende bestemmingen, zowel binnen als buiten Europa.

De Maakbare Mens

Lezing
Datum: 24-04-2018 19:45 - 21:30

Locatie: Instituto Cervantes  |  Plaats: Utrecht, Netherlands

Aan het begin van dit jaar slaagde Chinese wetenschappers erin om twee apen te klonen. Deze mijlpaal is er één in een lange ontwikkeling waarvan een begin kan worden aangewezen in 1997 toen voor het eerst een dier werd gekloond. Daarnaast zijn wetenschappers over de hele wereld bezig met het kweken van organen, wat de vraag oproept of menselijke donoren in de toekomst nog wel nodig zijn. Er wordt zelfs het vervangen van cellen onderzocht waardoor er geloof in het eeuwige leven begint te groeien.

Daarnaast is middels kunstmatige geslachtsdelen onvruchtbaarheid binnenkort wellicht iets uit het verleden. En bovendien is de gezondheid van de kinderen die geboren worden steeds beter te garanderen waardoor erfelijke aandoeningen wellicht uit de samenleving kunnen verdwijnen. Vanzelfsprekend moeten al deze ontwikkelingen de nodige kritiek ondergaan. Niet alleen vanuit religieuze groepen verzetten mensen zich hiertegen. Deze vorm van wetenschap raakt dan ook een aantal ethische en zelfs existentiële kwesties. 

Hoe ver kunnen we gaan in het modificeren van de mens? Willen we wel leven in een wereld met perfect gemaakte mensen? En wat zijn de technische en ethische bezwaren?

Spreker:
Lisette ten Haaf is als Docent Rechtstheorie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast werkt ze ook aan de afronding van haar proefschrift. Haar onderzoek gaat over de vraag in hoeverre de belangen van het toekomstige, nog te verwekken kind de regulering van voortplanting en biotechnologie kunnen rechtvaardigen en de rechtstheoretische aspecten van deze materie kunnen duiden.

 

Adres
Domplein 3
3512 JC Utrecht, Netherlands

 

Kaart


 

Powered by iCagenda

Over SIB

SIB-Utrecht is het best te omschrijven als de studentenvereniging mét inhoud. SIB-Utrecht combineert wereldse interesse met Utrechtse gezelligheid. Denk daarbij naast de wekelijkse lezing en borrel aan reizen, etentjes, debatten, feesten en andere activiteiten. Inhoud maakt het verschil! Lees meer

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze lezingen? Like ons op Facebook of mail naar secretaris[at]sib-utrecht.nl om je op te geven voor onze nieuwsbrief.

Agenda